Waar denkt een reiziger in Thailand aan bij zee, zon en zand? Phuket zou zeker een van de antwoorden moeten zijn! Er zijn namelijk een aantal spannende activiteiten te vinden op dit eiland.

Geschiedenis

Vroeger werd de regionale maritieme handel in de kaap van Phuket, lokaal aangeduid als Jung Ceylon terwijl de lokale bevolking het Thalang noemde. Uiteindelijk veranderde de naam in Thalang,  wat ook de belangrijkste stad is ten noorden van het eiland. Op deze plek verwelkomde handelaren uit India, Perzië, Arabië, Birma, China en Siam. Het was de perfecte tussenstop die de handelaren beschermde tegen moessons. Tijdens de 16e eeuw was het eiland een populaire handelshaven voor tin.

In 1785 werd Thalang stad omringd door Birmese troepen die het kustgebied binnenvielen. Onder leiding van Chan, de weduwe van de gouverneur, en haar zus Muk werd er met succes gevochten. Ze verenigden de lokale bevolking en dreven de indringers weg uit Phuket. Het duurde meer dan 30 dagen voor de verdedigende troepen van Phuket hun overwinning konden opeisen. Als gevolg van de heldhaftige daden, werden edele titels verleend aan Chan en Muk zij worden nu Thao Thep Kasattri en Thao Sri Soonthorn genoemd. Tegenwoordig zijn ze nog steeds zeer gerespecteerd door Phuket bewoners.

Toen de stad in een vredige staat was, was de ontwikkeling van mijnbouw ongekend. Chinese zakenlieden en mijnwerkers zijn later geëmigreerd naar Phuket en genoten al snel van de bloeiende rijkdom. De lange geschiedenis van het eiland heeft Phuket gevormd met verschillende etnische groepen, cultuur, bouwkunst en een fijne keuken. Deze kenmerken hebben Phuket een geliefde toeristische bestemming gemaakt die veel meer biedt dan zijn natuurlijke erfgoed van zee, zand, bos en wereldberoemde duiklocaties. Reizigers kunnen genieten van de Chinees-Portugese bouwkunst en de stad heeft de gastvrijheid die er altijd al aanwezig was om indruk te maken op bezoekers uit alle lagen van de bevolking.

Goed om te weten

Een bezoek aan Phuket is makkelijk in je reis in te passen, omdat er veel reismogelijkheden zijn. De provincie Phuket is gelegen in het zuiden van Thailand. Het is het grootste eiland van Thailand en ligt aan de Andaman Zee. De dichtstbijzijnde provincie in het noorden is Phang Nga en de dichtstbijzijnde provincie in het oosten is Krabi.

Phuket heeft veel invloeden vanuit China, dus je zult veel Chinese heiligdommen en Chinese restaurants in de stad zien. Er wordt elk jaar een Chinees Vegetarisch Festival gehouden. De Chinese gemeenschap is vrij groot, toch zijn er vele andere bevolkingsgroepen die hun tradities en festivals van overal ter wereld naar Phuket brengen.

Phuket is een groot eiland en wordt omringd door vele prachtige stranden zoals Rawai, Patong, Karon, Kamala, Kata Yai, Kata Noi en Mai Khao. Over Laem Phromthep Viewpoint wordt gezegd dat daar de mooiste zonsondergangen in Thailand zijn.

Er zijn niet alleen stranden. Er is ook een fantastische klassieke bouwkunst zoals het Goom Restaurant. Het Goom Restaurant, de zeer welkome sfeer en het beroemde Phuket nachtleven laten zien waarom het eiland een hotspot is voor toeristen in Thailand.

Belangrijke tips

  • De stranden aan de zuidkust zijn meestal druk. Neem een kijkje bij de stranden in het noorden, want daar heb je alle rust!
  • Alle grote stranden (zoals Patong beach, Kata beach, Karon Beach, Nai Han beach, Mai Khao beach, Nai Yang beach) hebben de mogelijkheid om te duiken, snorkelen, windsurfen en zeilen. Vergeet niet om voor het zwemmen te kijken of er geen rode vlag staat. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om te zwemmen.

Bekijk hier een filmpje hoe het nu op Phuket is.