De Andamanse Zee, gelegen aan de zuidwestkust van Thailand, is een paradijs voor reizigers die op zoek zijn naar kristalhelder water, goudgele stranden en een overvloed aan natuurpracht. Met een adembenemende kustlijn van 1.093 km en maar liefst 562 eilanden, zorgt deze regio voor een onvergetelijke reiservaring. Het hele jaar door is er het aangenaam vertoeven, maar vooral in het voorjaar is de Andamanse zee een bezoekje waard. Of je nu op zoek bent naar ontspanning op het strand, avontuurlijke watersporten, luxe en wellness of een duik in de lokale cultuur, aan de Andamanse Zee kan het allemaal.

Betoverende kustlijn

Alle eilanden aan de kustlijn van de Andamanse zee hebben elk hun eigen charme. Zo is het populaire Phuket één van de bekendste en meest bezochte eilanden van Thailand. Hier vind je prachtige tropische landschappen en ben je aan het juiste adres voor het bruisende nachtleven. Ook de Surin-eilanden zijn een felbegeerd trekpleister. Door het onderwaterleven en de koraalriffen valt deze bestemming vooral bij duikliefhebbers in de smaak. Naast de iets drukkere topfavorieten heb je ook heel wat afgelegen parels, zoals de stranden van het eiland Koh Lanta. Op elk strand heerst er een andere sfeer. Zo is Kantiang Bay een pittoreske baai met veel snorkelmogelijkheden, kan je op Klong Nin Beach in heel wat zomerse strandbars terecht en is Klong Khong Beach de perfecte plek voor een avondwandeling langs het water.

Actief aan de Andamanse zee

Niet alleen strandfanaten schuiven dit kustgebied naar voren als topbestemming,  
ook natuurliefhebbers laten zich verleiden door de charmes van de Andamanse Zee. Waterratten kunnen deelnemen aan een duikexcursie waarbij ze onderwatergrotten verkennen en in de koraalriffen tussen tropische vissen zwemmen. Blijf je liever aan land? Breng dan een bezoek aan het Tarutao National Park, een uitgestrekt natuurgebied dat zo’n 51 eilanden telt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Tarutao een gevangeniseiland voor politieke gevangenen. De historische overblijfselen van deze gebouwen kan je vandaag nog steeds komen bezichtigen. Verder is dit park een paradijs voor vogelliefhebbers, kan je er prachtige jungletochten maken langs watervallen en mag je hier zelfs je tentje opengooien voor een unieke overnachting in de ongerepte natuur.

Lokaal leven

Hou je wel van een vleugje couleur locale, las dan tijdens je tripje zeker een tussenstop in in één van de vele traditionele vissersdorpjes. Op Koh Yao Noi en Koh Yao Yai kan je de authentieke levensstijl van de lokale vissers zelf ontdekken terwijl je op Koh Libong dan weer helemaal ondergedompeld wordt in de geschiedenis van de Chao Leh-gemeenschap, de zogenaamde ‘zeezigeuners’. Rond de Andamanse zee zijn er verder nog heel wat bruisende markten waar je de authentieke Thaise lekkernijen kan proeven. Deze lokale markten zijn niet alleen geweldig om te winkelen en te eten, maar ook om de lokale sfeer en cultuur van de regio te ervaren.

Tot slot zijn ook de plaatselijke evenementen perfecte uitjes om dieper in de lokale cultuur en tradities van de regio te duiken. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar de zeezigeunercultuur? Dat mag je het Sea Gypsy Boat Floating Festival niet missen. Tijdens dit event wordt deze cultuur uitgebreid gevierd met parades, traditionele ceremonies en festiviteiten. De data waarop dit feestelijk gebeuren plaatsvindt, is op elk eiland anders en kan jaarlijks variëren. Benieuwd naar wat de Andamanse zee nog allemaal in petto heeft? Kom het dan zelf ontdekken en laat je verrassen door de troeven van dit Thaise paradijs.  

Meer inspiratie voor je volgende trip naar Thailand vind je hier