Vanaf 15 juli 2024 is de visumvrijstelling verlengd tot 60 dagen voor burgers van 93 landen/territoria, waaronder Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg en Monaco. Het visum on arrival (bij aankomst) is nu beschikbaar voor 31 landen/territoria, terwijl het nieuwe visum voor digitale nomaden verblijven tot 180 dagen mogelijk maakt.

Thailand heeft nieuwe visummaatregelen aangekondigd die van kracht zijn sinds 15 juli 2024 en betrekking hebben op de 60-daagse visumvrijstelling en de visumregelingen bij aankomst (VOA), het Destination Thailand Visa (DTV) en studentenvisum.

Visumvrijstelling

Thailand verleent een visumvrijstelling aan burgers van 93 landen en territoria, in plaats van 57 landen voorheen. Bezoekers die onder deze regeling vallen, mogen voor toeristische doeleinden en voor kortdurende professionele verplichtingen verblijven voor een periode van maximaal 60 dagen, die kan worden verlengd bij het immigratiekantoor voor een extra  periode van maximaal 30 dagen.

Visum bij aankomst (VOA)

Thailand staat burgers van 31 landen en territoria toe, in plaats van 19 voorheen, om een visum bij aankomst aan te vragen bij de immigratie controlepost. Bezoekers die onder deze regeling vallen, mogen voor toeristische doeleinden verblijven voor een periode van maximaal 15 dagen. De visumkosten bedragen 2.000 baht (ca. 50 euro).

*Landen/territoria die in aanmerking komen voor de 60-daagse visumvrijstelling.

Destination Thailand Visa (DTV)

Thailand introduceert een nieuwe visumregeling, Destination Thailand Visa (DTV) voor remote workers, digitale nomaden en freelancers, evenals deelnemers aan activiteiten zoals Muay Thai-lessen, Thaise kooklessen, sporttraining, medische behandelingen, seminars en muziekfestivals.

Echtgenoten en kinderen ten laste van DTV-houders komen ook in aanmerking. Buitenlanders die dit visum willen aanvragen, moeten bewijs van fondsen of een garantie van minimaal 500.000 baht voor de verblijfsduur hebben (ca. 12.500 euro). De visumkosten bedragen 10.000 baht (ca. 250 euro). DTV-houders, evenals hun echtgenoten en kinderen ten laste, hebben recht op een verblijf van vijf jaar met meerdere inreizen (multiple entry) voor een totaal verblijf van maximaal 180 dagen, dat kan worden verlengd met nog eens 180 dagen.

Studentenvisum (Non-Immigrant ED Plus)

Thailand verlengt het verblijf van buitenlandse studenten in het hoger onderwijs met een extra jaar na het behalen van hun diploma. Ze kunnen ook tijdens deze verlengde periode werk vinden en, als ze lokaal worden aangenomen, kunnen ze hun visumtype wijzigen in een Non-Immigrant B-visum zonder Thailand te hoeven verlaten.

Om een verlenging aan te vragen bij het Immigratiekantoor in Thailand, moet de reiziger een verzoek indienen bij het Immigratiekantoor in Bangkok op het volgende adres: Government Center B, Chaengwattana Soi 7, Laksi, Bangkok 10210, Tel. +66 (0) 21 41 98 89. Het is ook mogelijk om naar het Immigratiekantoor in de provincies te gaan. Let op dat de verlenging van het verblijf moet worden goedgekeurd door de immigratie ambtenaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de consulaire afdeling van de Royal Thai Embassy in Brussels via visa.brs@mfa.go.th