Ko Libong, het grootste en minst bezochte Thaise eiland in de Trang-archipel, gelegen in het zuiden van Thailand, is een paradijs voor natuurliefhebbers en reizigers die op zoek zijn naar een authentieke eilandervaring. Naast de ongerepte natuur, rijke zeeleven en inspanningen voor duurzaam toerisme, staat Ko Libong vooral bekend om zijn populatie doejongs, ook wel zeekoeien genoemd, die hier in het wild leven. Wil je de kans niet missen om deze mysterieuze waterdieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen? Stap dan aan boord bij lokale vissers die jou de weg wijzen, trek je snorkel aan om zelf tussen de zeekoeien te zwemmen en ga op pad naar de verschillende uitkijkpunten, waar je een glimp kan opvangen van deze dieren.

Koh Libong: een toevluchtsoord voor de bedreigde doejongs

Zeekoeien leven voornamelijk in ondiep tropisch water, maar mede door de illegale jacht en de watervervuiling worden ze de laatste jaren flink bedreigd. Doordat de lokale gemeenschap op Koh Libong vooral van visserij en kleinschalig toerisme leeft, bleef de natuur op het eiland tot op vandaag vrijwel onbeschadigd en is er geen sprake van veel menselijke activiteit. Het is een van de weinige Thaise eilanden waar zeegras, de belangrijkste voedselbron voor doejongs, nog steeds overvloedig aanwezig is in het ondiepe water. De zeekoeien die hier leven, behoren dan ook bij de laatst overgebleven populaties in Thailand.

Wildlife spotting op Ko Libong

Hét absolute hoogtepunt tijdens een tripje op Ko Libong, is het spotten van deze zeekoeien. Hoewel doejongs best schuw zijn, biedt een georganiseerde boottocht met een lokale gids de kans om ze te bewonderen. De gidsen zijn lokale vissers die de wateren op hun duimpje kennen. Meestal worden deze boottochten in de vroege ochtend georganiseerd, aangezien de doejongs dan dicht bij het oppervlak zwemmen. Waterratten die deze zeldzame diersoort liever zelf zien grazen, kunnen in bepaalde delen van de zeegrasvelden hun snorkel bovenhalen. Op het eiland zelf heb je daarnaast ook tal van observatieplatformen, waar je met een beetje geluk zeekoeien kan zien zwemmen in het lage water. Vooral de Dugong Viewing Tower aan het einde van de Leekpai Bridge is erg populair.

Help zeegras planten om de zeekoe te voeden

Daarnaast zijn er tal van lokale initiatieven en NGO’s die nauw samenwerken om duurzame toerismepraktijken te bevorderen en bezoekers aan te moedigen om ook zelf hun steentje bij te dragen. Zo kan je helpen met het handmatig aanplanten van zeegras om de doejongs te voeden, aangezien dit voedsel door menselijke activiteit, klimaatverandering en vervuiling steeds schaarser wordt. Door deel te nemen aan een zeegrasherstelproject hebben toeristen een positieve impact op de bescherming van de zeldzame zeekoe en hun leefgebied, maar dragen ze ook bij aan het herstel van de bredere mariene biodiversiteit. 

 

Meer inspiratie voor je volgende trip naar Thailand via: https://www.tourismthailand.org/Home