In 2023 vindt het lichtfestival Loy Krathong op 27 en 28 november plaats. Bij verschillende landbouwculturen in Centraal-Thailand wordt dit evenement uitgebreid gevierd. De inwoners verlichten de belangrijkste rivieren en laten gevulde bloemenmanden als bootjes op het water dobberen. In het Noorden vervangen ze Loy Krathong door Yi Peng, een alternatief voor dit traditionele lichtfestival. Hier maken de bloemenmanden plaats voor duizenden lampionnetjes. Beide festivals behoren tot de mooiste evenementen van Thailand en zijn zeker een bezoekje waard.

Loy Krathong: bloemenmanden op het water

Loy Krathong, wat ‘drijvende bloemenmanden’ betekent, wordt elk jaar bij volle maan gevierd in de twaalfde maanmaand. Meestal valt deze nacht in november wanneer het regenseizoen op zijn einde loopt. In Centraal-Thailand maken inwoners manden van bananenbladeren gevuld met verse bloemen, wierookstokjes en een kaars. Vervolgens laten ze de manden in de rivieren, meren en vijvers glijden als offer voor Khongkha, de godin van het water. Khongkha is de Thaise versie van Ganga, de Indiase watergodin die haar naam aan de Ganges rivier schonk. Dankzij de glinsterende kaarslichtjes, het vuurwerk en de verlichte tempels in de stad, staat Loy Krathong bekend als één van de mooiste evenementen in Thailand.

Tijdens het lichtfestival worden de belangrijke waterwegen feestelijk verlicht. Voor de meest unieke ervaring trek je best naar het Sukhothai Historical Park. Volgens oude verhalen komt Loy Krathong oorspronkelijk uit Sukhothai, de eerste hoofdstad van het koninkrijk Siam. Om die reden is dit park de beste plek om het festival zo authentiek mogelijk te beleven. Hier lossen ze de bloemenmanden op het meer voor de ruïnes van het koninklijk paleis. Overal kan je van licht- en geluidshows genieten, maar ook de historische optredens zijn de moeite waard. Ook langs de Chao Phraya-rivier in Bangkok zijn er heel wat mooie plekjes waar je dit gebeuren kan meemaken. In Ayutthaya, een stad in Centraal-Thailand waar de belangrijkste rivier Chao Phraya stroomt, geniet je van dit festival met een prachtig zicht op de wereldberoemde tempels. 

Yi Peng in Noord-Thailand

In het Noorden van het land wordt Yi Peng gevierd, een variant van het traditionele lichtfestival. Net als Loy Krathong wordt Yi Peng tijdens de twaalfde volle maan gevierd en duurt het festival vier dagen. In tegenstelling tot Loy Krathong, dat terugblikt op afgelopen jaar, heeft Yi Peng alles te maken met het jaar dat komt. Tijdens dit event drijven er geen bloemenmanden op het water, maar hangen de bewoners lantaarns voor hun huis waarmee ze hun toewijding aan Boeddha tonen. Het hoogtepunt van het Yi Peng-festival zijn de papieren lantaarns die opstijgen. Ze geloven dat deze lampionnen symbool staan voor geluk en een mooie toekomst. Met dit magische tafereel willen ze niet alleen de goden in de hemel aanbidden, maar ook de geesten van hun voorouders. De vele lichtjes in de lucht zijn minstens zo betoverend als het glinsterende water.  

Dit lantaarnfestival is zowel bij de Thaise bevolking als bij buitenlandse toeristen erg populair. Deze toenemende populariteit kan in de toekomst voor problemen zorgen. Een groot aantal vliegende lantaarns brengt een gevaar voor de luchtvaart met zich mee en kan een natuurbrand veroorzaken. Om die reden wordt dit event kleinschalig gehouden en hebben slechts een paar locaties de toestemming om deze activiteit te organiseren.
Snel je ticket kopen is de boodschap!