Op 19 november viert heel Thailand Loy Krathong. Het is één van de grootste feesten van het land dat zijn oorsprong kent in het Sukhothai koninkrijk zo’n 800 jaar terug.

In het Thais betekent het woord “loy” drijven en “krathong” betekent mand of boot. Loy Krathong kan je dus letterlijk lezen als een mandje of boot laten drijven.

 

Een krathong is een klein mandje in de vorm van een lotus. Meestal wordt het gemaakt met bananenbladeren en versierd met bloemen. In het midden van het mandje worden 3 wierookstokjes en een kaars gezet, net als enkele andere voorwerpen zoals een lok haar of muntstukken.

 

Op de avond van Loy Krathong gaan de Thais verzamelen rond de rivieren, de meren en de kanalen waar ze hun krathongs op het water zetten. Het is een manier om de godin van het water (Pra Mae Khongkha) te bedanken en zich te excuseren voor het veelvuldig gebruik van water of het te vervuilen. Vandaag de dag is het ook een manier geworden om negatieve dingen van zich af te zetten die zich gedurende het jaar hebben opgestapeld. Een nieuwe start dus voor het jaar dat komen zal.

 

Het festival wordt over heel Thailand geviert maar is bijzonder mooi in de regio van Sukhothai waar het 800 jaar geleden startte. De tempels vormen er een feeriek decor voor de honderden krathongs die er met brandende kaarsjes op het water gezet worden. Een prachtig zicht!