Suan Pakkad Palace, gelegen in het centrum van Bangkok, is als het ware een verzameling van traditionele Thaise huizen uit verschillende tijdsperiodes die via de tuin of door loopbruggen met elkaar verbonden zijn.

Het paleis was oorspronkelijk de residentie van prins Chumbhotpong Paripatra van Nagor Svarga (kleinzoon van koning Rama V) en zijn vrouw, maar dient nu als museum. Deze groene oase, op een steenworp van het Phaya Thai BTS station, huisvest acht traditionele Thaise huizen en een Lacquer Pavilion. De gebouwen vertegenwoordigen perfect de traditionele architectuur van de stad. De huizen kennen een verschillende geografische oorsprong, maar werden in 1952 gegroepeerd in Suan Pakkad. Dat laatste betekent trouwens ‘kooltuin’, in Suan Pakkad werd vroeger namelijk kool geproduceerd. De huizen zijn allemaal verbonden door een reeks teakhouten loopbruggen die prachtige uitzichten bieden op de tuin en het paleis.

Van 'Muziekkamer' tot 'Ali Baba's grot'

In het eerste huis vind je de ‘Muziekkamer’ van de prins. Je aanschouwt er traditionele instrumenten zoals trommels, xylofoons, gongs en driesnarige violen. Het tweede huis, ook wel “Ali Baba’s grot” genoemd, bevat een verzameling edelstenen en verschillende mineralen. Het derde en vierde huis tonen onder andere Chinees porselein, koninklijke voorwerpen en diverse beelden uit verschillende tijdsperiodes. In het vijfde huis kom je een collectie schelpen en fossielen tegen, terwijl het zesde huis gewijd is aan Khon, de traditionele gemaskerde dans. In de laatste twee huizen stoot je op keramiek, Khmer aardewerk, terracotta voorwerpen, huishoudelijke kunst, kristal en porselein. Aan het eind van de tuin schittert het Lacquer Pavilion. Oorspronkelijk maakte het deel uit van een tempel aan de oever van de Chao Phraya. Dit teakhouten paviljoen herbergt schitterende gouden muurschilderingen op zwarte lak die het leven van Boeddha voorstellen, alsmede scènes uit het Ramayana epos. Een laatste, ietwat moderner gebouw huisvest de prachtige Ban Chiang Collectie van prehistorische kunstvoorwerpen die 4000 jaar oud zijn en afkomstig van de Ban Chiang site in Udon Thani.

http://www.suanpakkad.com/main_eng.php

info@suanpakkad.com