Natuurpark Khao Yai, het eerste nationale park van Thailand, is wereldberoemd voor haar unieke landschap met groene valleien, watervallen, hoge bergen en rijke biodiversiteit. Het parkcomplex is samengesteld uit vijf beschermde natuurgebieden, die erkend zijn als werelderfgoedlocatie. Khao Yai is dan ook de perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar natuurpracht en culturele rijkdom, maar biedt ook een brede waaier aan activiteiten voor avontuurlijke zielen. Van trektochten langs weelderige paden tot spannende wildsafari’s en een overnachting onder de sterren. Hieronder lijsten we alvast vijf activiteiten op die garant staan voor een aantal onvergetelijke ervaringen. Aangezien Khao Yai een echte wildernis is, doe je voor deze uitjes wel best beroep op een professionele gids.

Zeven unieke wandelwegen te midden van de natuur

In Khao Yai moet je de zeven natuurpaden, die jou uitnodigen om de pracht van de natuur zelf te beleven, zeker meepikken. De afstand van de verschillende bewegwijzerde routes varieert van 1,2 tot 8 kilometer, maar je kan de wandelingen natuurlijk ook met elkaar combineren. Hierdoor komt zowel de beginnende junglewandelaar als fanatieke stapper aan zijn trekken. Of je nu voor een korte of lange tocht kiest, ze nemen jou allemaal mee naar unieke natuurplekjes. Van watervallen en een zoetwatermoeras tot vulkaansporen en de gigantische eeuwoude Baing-boom.

Op weg naar adembenemende uitkijkpunten

Khao Yai National Park telt verschillende prachtige uitkijkpunten en uitkijktorens die spectaculaire panorama’s bieden op de uitgestrekte landschappen. Voor een uitzicht over de graslanden is Nong Pak Chi het perfecte punt. Dit beeld vormt een mooi contrast met de dichte bossen van het park en is de plek bij uitstek om vogels te spotten. Het Mo Singto uitkijkpunt geeft dan weer een schilderachtig tafereel weer met groene valleien. De vele uitkijktorens die je in het park tegenkomt zorgen voor genot en pure ontspanning. Ze zijn vaak toegankelijk via wandelpaden of gemakkelijk bereikbaar met een voertuig, waardoor je als bezoeker verschillende perspectieven op de schoonheid van Khao Yai ervaart

Unieke diersoorten spotten tijdens nachtsafari

Dit park is de habitat van een groot aantal bedreigde, beschermde of unieke plant- en diersoorten. Zo biedt Khao Yai onderdak aan meer dan 282 vogelsoorten, variërend van lokale bewoners tot trekvogels. Onder de opvallende soorten vallen de Siamese vuurrug, blauwvleugelpitta en de indrukwekkende neushoornvogels. Dankzij dit unieke scala is Khao Yai erg populair onder de vogelspotters. Ben je eerder benieuwd naar de wilde dieren die hier leven? Dan kan je je inschrijven voor de nachtsafari, waarbij je samen met een professionele gids op pad gaat door het park en onder andere sambarherten, civetkatten en wilde olifanten kan bewonderen. 

Zoek verfrissing bij een van de vele watervallen

Khao Yai National Park staat bekend om zijn prachtige watervallen die in grootte en toegankelijkheid variëren, maar wel allemaal bekend staan om hun eigenheid. Zo is Heo Narok, mede dankzij de spectaculaire afdaling, een van de meest indrukwekkende watervallen die je hier kan terugvinden. Het pad naar de waterval is bezaaid met champagnepaddenstoelen die hun naam te danken hebben aan hun unieke vorm. Dit kleurrijk tafereel van rode, oranje en gele tinten trekt heel wat bezoekers. De Pha Kluai Mai-waterval staat dan weer bekend om de orchideeën die tijdens het droge seizoen in volle bloei staan. Voor avonturiers zal de Kong Kaew-waterval vermoedelijk het paradepaardje zijn, aangezien je hier met een touwbrug over de beek kan wandelen. De Haew Suwat-waterval heeft haar unieke eigenschap dan weer te danken aan het vulkanische gesteente waarvan het afkomstig is. Achter de waterval ligt ook een grot die je buiten het regenseizoen kan betreden en je een spectaculair zicht geeft op het watergordijn.

Slaap onder een schitterende sterrenhemel

Voor een totaalbeleving moet je zeker een keertje kamperen in Khao Yai, een onvergetelijke ervaring te midden van de natuur. Het is een aanrader voor wie de drukte van de stad wil ontvluchten of quality time zoekt met familie en vrienden. Het nationale park telt twee hoofdcampings. Khao Rom heeft een capaciteit van 1.000 personen, maar is enkel beschikbaar voor lange vakanties. Lam Ta Khong Campground, waar zo’n 580 personen kunnen verblijven, kan je wel boeken voor kortere tripjes. Dit uitgestrekte grasland grenst aan de rivier, waar een populatie otters leeft, en is omgeven door bomen vol gibbons. Als kers op de taart geniet je ‘s nachts van een prachtige hemel waar een overvloed aan sterren voor een dromerig tafereel zorgt. Ondanks de nabijheid van de natuur, beschikt de camping over moderne faciliteiten om het kamperen comfortabel te maken. Deze kampeerervaring kan je best inplannen van november tot maart, tijdens het droge seizoen, en kost zo’n €30 voor een volwassen persoon.  

Meer inspiratie voor je volgende trip naar Thailand vind je hier.