Koh Tao is een heuvelachtig eiland met kokosbomen en een aantal kleine dorpjes. Hier kom je niet naartoe om uitbundig te feesten, maar wel om tegen een lage prijs je PADI te halen. Op dit eiland is namelijk veel aanbod waardoor de duikcursussen fijn  geprijsd zijn. Dit in combinatie met de prachtige onderwaterwereld zorgt voor een echte traktatie. In deze korte reisgids vind je alle informatie voor een spetterende tijd op Koh Tao.

4 to do’s

1. Haal goedkoop je PADI

Duiken is dé activiteit van Koh Tao, het is uitdagend, leuk en voor sommige misschien een tikkeltje spannend maar zeker het proberen waard! Reis je alleen? Dan is een duikcursus extra interessant, je vormt namelijk een onderdeel van een grotere groep en duikt samen met een buddy. Hierdoor bouw je al snel een goede band op met elkaar. Als je eenmaal je duikbrevet hebt gehaald mag je overal ter wereld duiken.

2. Relax op de mooiste stranden

Je kunt natuurlijk ook genieten van de zee zonder te duiken, want op Koh Tao zijn genoeg mooie stranden te vinden. In het zuiden van het eiland ligt Shark bay en de naam verklapt het al een beetje… hier kun je snorkelen met zwartpunthaaien. Deze haaien zwemmen rond en je kunt hier redelijk dichtbij komen en doen hun eigen ding. Pas wel op, het blijven wilde dieren dus lok geen gevaarlijke situaties uit. Shark bay is niet direct bereikbaar vanaf de openbare weg maar aan het strand liggen veel resorts, om bij het strand te komen loop je door een van deze resort heen. Als je op de scooter bent kun je deze het beste parkeren bij Rocky Resort waar je gratis naar het strand mag afdalen, andere resorts vragen soms een aantal baht.

3. Bewonder Koh Nang Yuan

Vanaf Koh Tao is het mogelijk om een prachtig uitstapje te maken naar Koh Nang Yuan. Dit zijn drie exotische eilanden die worden verbonden door een parelwitte zandstrook. Op deze eilanden is niet veel te doen, maar dit zul je zeker niet missen. Relaxen op een strandstoel en een beetje dobberen in het water is alles wat je hier wil. Vergeet niet je snorkelset mee te nemen, want de zee is bij Koh Nang Yuan zo helder dat je bovenwater al de vissen voorbij ziet zwemmen. Het boeken van deze dagtrip kan op Koh Tao en om op het eiland te mogen betaal je 100 baht entree. De boot rit duurt ongeveer 20 minuten.

4. Beklim John Suwan viewpoint

Als je wil genieten van een prachtig uitzicht op Koh Tao, raden we zeker aan om de John Suwan viewpoint te beklimmen. Hier gaat geen verharde weg naartoe waardoor de route alleen al een groot avontuur is. Eenmaal boven houdt het gelukkig niet op want hier kijk je uit over prachtige baaitjes en witte stranden. De entree van het viewpoint kost 50 baht, maar dit is het zeker waard. Een andere viewpoint is Love Koh Tao, door de geasfalteerde weg hiernaartoe is deze makkelijker te bereiken.

Hoe kom je er?

Koh Tao heeft geen eigen vliegveld, de dichtstbijzijnde vliegvelden vind je in Chumphon en op Koh Samui. Je kunt een binnenlandse vlucht nemen naar een van deze vliegvelden en vervolgens het laatste stuk met de boot afleggen. Vanaf beide plekken vertrekken meerdere keren per dag een boot.

Beste reistijd

Voor iedereen kan de beste reistijd op Koh Tao anders zijn. Van maart tot en met mei is het heel warm op Koh Tao. Er schijnt eigenlijk alleen maar zon en er is geen regenval. Gelukkig zit je op een eiland, waardoor het veel waait en kan je altijd verkoeling zoeken in de zee. Een andere optie is juni tot en met oktober, dan is het eigenlijk het regenseizoen maar dit betekent niks negatiefs. Dit houdt namelijk in dat er elke dag kleine verfrissende buien zijn, maar het grootste deel van de dag is zonnig. Daarnaast is zee kalm wat ideaal is voor het duiken. Van november tot en met februari is het koude seizoen en vooral van november tot en met januari vallen hier grote regenbuien.