De oude stad Si Thep, 240 km ten noorden van Bangkok, is onlangs door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het is een opmerkelijke bevestiging van de indrukwekkende Dvâravatî-beschaving die van de 6e tot de 10e eeuw floreerde in het centrum van het huidige Thailand.

Het historische park van Si Thep is van 8u tot 16u30 geopend voor bezoek en beschermt belangrijke overblijfselen van een tijdperk dat voorafging aan het Khmer-rijk en het koninkrijk Siam. Het park bestaat uit drie belangrijke locaties: (1) de oude stad Si Thep, waarvan de fundamenten, grachten en dijken al meer dan 1500 jaar onveranderd zijn gebleven; (2) de ruïnes van een monumentale stoepa van Khao Klang Nok; en (3) de grot van Khao Thamorrat, waarvan de binnenmuren versierd zijn met bas-reliëfs die in de rotsen zijn gesculpteerd. ​

De bakstenen, indrukwekkende beeldhouwwerken en prachtige beelden van Boeddha en hindoegoden tonen het opmerkelijke vakmanschap van de kunstenaars uit de Dvâravatî-periode, die invloeden uit Zuid-India combineerden met de lokale tradities. Deze kenmerkende architecturale en artistieke stijl wordt erkend als “De Kunstschool van Si Thep“. Het belichaamt niet alleen een herinnering aan een land, maar is ook een kostbaar geschenk voor de hele wereld.

Het historisch park Si Thep ligt in de provincie Phetchabun en kan gemakkelijk worden opgenomen in je culturele reisroute door Thailand. Op slechts 2,5 uur rijden van Ayutthaya of slechts 1 uur rijden van Lopburi kan je Si Thep overdag verkennen, voordat je verder reist naar Phitsanulok voor de nacht en de volgende dag vertrekt naar Sukhothai en/of Chiang Mai. Op deze route kan je je laten verbazen door 3 historische steden die op de Werelderfgoedlijst staan.

Si Thep is het 7e UNESCO werelderfgoed in Thailand na (1) de historische steden Sukhothai, Si Satchanalai en Kamphaeng Phet; (2) de historische stad Ayutthaya; (3) de wildreservaten van Thung Yai – Huai Kha Khaeng; (4) de archeologische site van Ban Chiang; (5) het boscomplex van Dong Phayayen – Khao Yai; en (6) het boscomplex van Kaeng Krachan.

Meer inspiratie voor je volgende trip naar Thailand vind je hier