Sta jij op het punt om een reis te maken naar Thailand? Weet dan dat dit Aziatisch land, dat zich uitstrekt van bergen tot tropische standen, een divers klimaat heeft dat beïnvloed wordt door de zomer- en wintermoessons. Deze seizoensgebonden veranderingen brengen voor de verschillende kanten van het schiereiland andere weersomstandigheden met zich mee. Hierdoor is het belangrijk om de lokale voorspellingen in de gaten te houden tijdens het plannen van je reis. Gelukkig vind je op de website van Thaise Meteorologische Departement actuele weersinformatie, zo vertrek je met een gerust hart op reis.

Thaise klimaatcontrasten: van droge warme maanden tot tropische moessons

Thailand ligt tussen uitgestrekte gebieden van land en water, een heel afwisselend landschap dat ook gepaard gaat met diverse weersomstandigheden die in de verschillende regio’s sterk van elkaar verschillen. De noordelijke regio’s van Thailand, zoals Chiang Mai en Chiang Rai, staan bekend om de relatief koelere en drogere winters, terwijl de zomers hier juist warm en vochtig zijn. In het zuiden, waar populaire strandbestemmingen zoals Phuket, Krabi en Koh Samui liggen, is het klimaat over het algemeen tropisch en vochtig. De regenval kan hier soms intens zijn, maar het brengt ook een weelderige groei van vegetatie met zich mee, wat in prachtige groene landschappen resulteert

Tijdens het regenseizoen, dat typisch loopt van mei tot oktober, wordt de westkust, waar onder andere de provincie Phetchaburi ligt, met flink wat neerslag geconfronteerd. Aan de oostkust, zoals op eilanden Koh Samui en Koh Phangan, is het weer vaak droger en zonniger tijdens het regenseizoen. Van zodra het droge seizoen aanbreekt, dat doorgaans van november tot april loopt, keren de weersomstandigheden om. Nu geniet de westkust van droog weer met aangename temperaturen, terwijl de oostkust beïnvloed wordt door sporadische regenbuien.

Overzicht weersvoorspellingen

Onderstaand schema maakt aan de hand van een simpele kleurencode bekend wanneer je welk weer mag verwachten in de verschillende Thaise regio’s. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat het weer in Thailand vaak onvoorspelbaar is, zeker tijdens overgangsperioden tussen de verschillende seizoenen. Wees dus altijd flexibel en anticipeer op mogelijke veranderingen, zo haal je het beste uit je reis en kan je optimaal genieten van alles wat dit prachtige land te bieden heeft. 

Meer inspiratie voor je volgende trip naar Thailand vind je hier.