Koh Samui, gelegen in de Golf van Thailand, hoort samen met Phuket en Koh Chang bij de grootste eilanden van Thailand. De meest bekende trekpleisters voor toeristen zijn de paradijselijke archipels, zoals Ang Thong National Marine Park, en de uitgestrekte zandstranden. Of je nu wil proeven van het bruisende nachtleven, juist benieuwd bent naar het gouden Boeddhabeeld en de gemummificeerde monnik in de boedhistische tempels of de avonturier in jou naar boven wil halen tijdens een duik in de onderwatergrotten, op Koh Samui kan het allemaal. Benieuwd naar wat deze tropische bestemming nog meer in petto heeft? Hieronder bundelen we alvast enkele niet te missen hoogtepunten. 

Verken Ang Thong National Marine Park

Het eiland Koh Samui heeft verschillende archipels die je kan bezoeken als daguitstap. De beroemdste is het Ang Thong National Marine park, een archipel op zo’n 30 kilometer ten westen van Koh Samui, die maar liefst 43 eilanden telt. Mede dankzij de verborgen lagunes en azuurblauwe wateren is dit een paradijs voor snorkel- en duikliefhebbers. De meest iconische bezienswaardigheid op deze archipel is Talay Nai, een binnenmeer met een smaragdgroene kleur dat omringd wordt door kalkstenen kliffen.

Koh Wua Ta Lap is een van de eilanden dat deel uitmaakt van deze eilandengroep. Kom tot rust op Ao Sai Beach, beklim de heuvel Pha Jun Jaras voor een prachtige view, wandel door de weelderige jungle en snorkel in de wateren rond het eiland terwijl je de koraalriffen en onderwatergrotten verkent. Hoewel Koh Wua Ta Lap geen resorts of hotels heeft, biedt het Ang Thong Marine National Park wel enkele kampeermogelijkheden voor avontuurlijke reizigers die willen overnachten op het eiland. Val in slaap onder de sterrenhemel en word wakker met een spectaculair uitzicht op de oceaan.

Bezoek de boeddhistische tempels: van een gouden Boeddhabeeld tot gemummificeerde monnik

Natuurlijk mogen ook de boeddhistische tempels niet ontbreken tijdens een tripje naar Koh Samui De Big Buddhatempel, lokaal bekend als Wat Phra Yai, ligt op het rotsachtige eiland Ko Fan en is een absolute must-see. Wat deze tempel zo bijzonder maakt, is het indrukwekkende gouden Boeddhabeeld dat je zelfs vanop enkele kilometers afstand kan bewonderen. Het aangrenzende strand wordt vaak aangeduid als Big Buddha Beach, een eerbetoon aan deze opvallende tempel.  

Ook Wat Khunaram, bekend om zijn gemummificeerde monnik Luang Pho Daeng is uniek in zijn soort. Luang Pho Daeng was een zeer gerespecteerd Monnik die in de jaren 70 overleed. Zijn lichaam werd gemummificeerd volgens de traditionele Thaise techniek en nu tentoongesteld in de tempel. Wat opmerkelijk is aan deze mummie is dat hij niet in een ontspannen positie ligt, zoals gebruikelijk is bij boeddhistische mummies, maar eerder zit. Dit maakt het fascinerend voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in religie, geschiedenis en cultureel erfgoed. 

Actie, avontuur en ontspanning op Koh Samui

De stranden van Koh Samui horen ongetwijfeld bij de meest bezochte attracties van het eiland. In de eerste plaats is het vooral de diversiteit tussen de verschillende stranden die deze bestemming zo bijzonder maakt. Chaweng Beach strekt zich uit over ongeveer zeven kilometer en biedt een prachtig wit zandstrand met palmbomen. Het hoort bij de favoriete bestemmingen van diegenen die op zoek zijn naar een bruisend nachtleven en een breed scala aan activiteiten, zoals watersporten, massages op het strand of boottochten. Op Bo Phut Beach, gelegen aan de noordkust van Koh Samui, wandel je dan weer langs charmante vissersdorpjes en smalle straten. Het strand is veel rustiger en trekt vooral toeristen of locals aan die willen genieten van de stilte.

Genoeg van al dat zonnekloppen? Dan kan je het avontuurlijke karakter van Koh Samui gaan opzoeken. Wat denk je bijvoorbeeld van een jeepsafari, een zipline of fietstocht door de jungle? Op dit eiland gaan actie, avontuur en pure ontspanning hand in hand. Benieuwd naar wat het nachtleven hier zoal in petto heeft? Zowel Chaweng als Lamai, twee populaire stranden, bieden tal van bars en clubs waar regelmatig strandfeesten georganiseerd worden. 

Meer inspiratie voor je volgende trip naar Thailand via: https://www.tourismthailand.org/Home