Home Updates Reisinfo Covid-19 hotspots wedstrijden contact
X

Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. Het land staat ook wel bekend als ‘het land van de glimlach’ aangezien de Thai erg vriendelijk zijn. Maar liefst 97% van de bevolking is boeddhistisch. Daarom zijn er in Thailand veel tempels te bewonderen.

Thailand is groot en divers en heeft voor iedereen iets te bieden. Zo zijn er parelwitte stranden op Koh Lanta, indrukwekkende rotsformaties in Khao Sok National Park, een prachtig berglandschap in Chiang Mai en betoverende tempels en de heerlijkste streetfood in Bangkok.

Heb ik een visum nodig?

Als je in bezit bent van een Belgisch paspoort én minder dan 30 dagen aaneengesloten in Thailand wilt verblijven, heb je geen visum nodig. Je krijg bij aankomst een stempel in je paspoort met hierop de uiterlijke datum van jouw vertrek. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Twee andere voorwaarden waar je aan moet voldoen om zonder visum door Thailand te mogen reizen zijn:

Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn op het moment van aankomst.Je hebt voor je vertrek naar Thailand al een ticket voor de terug- of doorvlucht geboekt. Als je zonder een retourticket of doorreisticket naar Thailand wilt, is het handig om van te voren contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Doe je dit niet, is er een kans dat je bij de incheckbalie wordt geweigerd omdat je niet kan bewijzen dat je binnen afzienbare tijd Thailand zult verlaten.

Je wilt langer dan 30 dagen blijven

Als je als toerist langer dan 30 dagen in Thailand wilt verblijven of als je een zaken- of studiereis wilt maken, heb je altijd een visum nodig. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. De eerste optie is naar Thailand reizen zonder visum. Je maakt eerst gebruik van de 30 dagen waarin je zonder visum in Thailand mag verblijven en net voor het verloop van dit termijn vraag je in Thailand voor €30 verlenging aan bij een van de immigratiekantoren.

Een andere optie is minimaal twee weken voor vertrek een visum aanvragen in België, dit is mogelijk bij het Thaise Consulaat in Brussel. De eerste optie is de single entry van 60 dagen. Dit visum kost €30 per persoon en hiermee mag je 60 dagen aaneengesloten in Thailand verblijven. Een andere optie is een multiple entry, hiermee mag je drie keer 60 dagen aaneengesloten in Thailand verblijven voor €150 per persoon. Na 60 dagen dien je het land te verlaten en kun je vervolgens weer terugkomen om een nieuwe periode van 60 dagen te activeren. Het is handig en leuk om dicht bij Thailand in de buurt te blijven en een kleine rondreis te maken naar de buurlanden zoals Laos of Vietnam.

Het is mogelijk om de verschillende opties te combineren, een combinatie die ook mogelijk zou zijn is: je maakt gebruik van de 30 dagen visumvrije periode, verlengt je visum in Thailand met 30 dagen, je boekt een vliegticket naar een buurland zoals Laos of Vietnam en komt daarna weer terug naar Thailand. Omdat je met het vliegtuig opnieuw binnenkomt heb je weer recht op 30 gratis dagen verblijf. Op deze manier ben je bijna 90 dagen aaneengesloten in Thailand geweest. Als je het leuk vind om andere landen te bezoeken is deze optie misschien wel leuker en goedkoper dan de multiple entry van €150. Met de combinaties kun je dus spelen, maar let er wel op dat je per 180 aaneengesloten dagen maximaal 90 dagen in Thailand mag verblijven.

Voor single entry 60 dagen heb je de onderstaande documenten nodig:

  • Reis je als toerist? Dan moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn na aankomst
  • Reis je zakelijk? Dan moet je paspoort nog 9 maanden geldig zijn na aankomst
  • Kopie van het paspoort (pagina met de foto)
  • Kopie van de vluchtgegevens
  • Een pasfoto in kleur of zwart-wit

Voor een multiple entry van driemaal 60 dagen heb je onderstaande documenten nodig:

  • Alle documenten van de single entry 60 dagen
  • Kopie van de ticket van de eerste uitreis uit Thailand (vliegtuig/trein/boot/bus enz.)
  • Kopie van de eerste hotelovernachting in Thailand.
  • Kopie bankafschrift met een positief saldo van ongeveer 5.500 euro (200.000 baht).

Inentingen

Het halen van de juiste inentingen is voor de meeste mensen niet het leukste gedeelte van de voorbereidingen, maar het moet toch gebeuren. In Thailand is de gemiddelde temperatuur 27 graden en dit klimaat brengt tropische ziektes met zich mee. Daarnaast komen in Thailand ook ziektes voor die in Europa al zijn uitgestorven. Door het halen van de juiste inentingen ben je voor alles goed beschermd.

Verplichte inentingen

Als je direct vanuit België naar Thailand vliegt zijn er geen vaccinaties verplicht. Als je in de zeven dagen voordat je naar Thailand komt in een land bent geweest met gele koorts of een overstap hebt gemaakt in zo’n land, is de vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Deze inenting kost rond de €30 en geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Het beste moment om deze vaccinatie te halen is minimaal tien dagen voor vertrek.

Aanbevolen inentingen

De vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) worden beide aangeraden. Een DTP inenting kost ongeveer €24 en geeft tien jaar bescherming. Een inenting tegen hepatitis A kost ongeveer €45 en geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de hepatitis A wordt herhaald, geeft hij een bescherming van 30 tot 40 jaar. Beide inentingen kunnen last-minute worden gehaald, maar het is beter om ze twee weken voor vertrek te halen.

Inentingen bij langer verblijf

Als je langer dan drie maanden in Thailand wilt verblijven wordt het ook aangeraden om de inentingen tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose af te nemen. Alle bovenstaande adviezen zijn globaal. Het beste is om je te laten adviseren door een arts die jouw medische geschiedenis kent. Op deze manier weet je zeker dat je een advies op maat ontvangt en kan je met een veilig gevoel op reis.

Overige aanbevelingen

Naast de nodige inentingen is het ook goed om met een aantal andere dingen rekening te houden. Zo komt er bij de grenzen met Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië en in het binnenland van Thailand malaria voor. Voor bepaalde delen in Thailand wordt daarom geadviseerd om je goed in te smeren met anti-muggen spray en voor de zekerheid malariatabletten mee te nemen. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en vroeg in de ochtend. Spray op deze moment royaal de spray op. Verder kan je de kans op malaria verminderen door kleding te dragen met langen mouwen. Ben je in een malariagebied en krijg je last van koorts? Dan is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Hotspots

Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. Het land staat ook wel bekend als ‘het land van de glimlach’ aangezien de Thai erg vriendelijk zijn. Maar liefst 97% van de bevolking is boeddhistisch. Daarom zijn er in Thailand veel tempels te bewonderen.

Thailand is groot en divers en heeft voor iedereen iets te bieden. Zo zijn er parelwitte stranden op Koh Lanta, indrukwekkende rotsformaties in Khao Sok National Park, een prachtig berglandschap in Chiang Mai en betoverende tempels en het heerlijkste street food in Bangkok.

Bekijk de volledige lijst

We houden je graag op de hoogtevolg ons via deze kanalen